URSPRUNG

Rotsellerin har ett ursprung i Asien för åtminstone 3000 år sedan och har i Sverige använts sedan medeltiden. Ursprungligen användes rotselleri som medicin. Många ser rotselleri som en rot som används i soppa, vilket även jag gjorde till relativt nyligen. Det var dessutom en rot som jag aldrig gillade smaken på när jag var yngre, men har omvärderat rotsellerin på senare år.

Då jag mognat i min matlagning har jag funnit rotsellerin som en rot som tillför en annan dimension till matlagningen och använder man rotsellerin i lagom mängd och på rätt sätt kan den förändra en relativt vardaglig mat till något nytt.

INNEHÅLLER

Rotsellerin som anses vara näringsrik är en källa till höga halter av C-vitamin och vitamin K och innehåller även vitamin B-6, kalium, fosfor och fiber.

UNGSROSTAD ROTSELLERI

Om man verkligen vill ha mycket smak av Rotselleri kan man ungsrosta den. Rotsellerin förändrar smaken vid rostning i ugn och får ett helt annat djup. Mycket enkelt, det är bara att ta en rotselleri i sin helhet oskalad men tvättad, sätta ugnen på 200 grader och efter en timme eller något mer så har man en ungsrostad rotselleri precis som man gör med potatis och kan äta med lite smör till.

SELLERI I MAT

Om man steker till sellerin i lite smör så kan man använda sellerin i t.ex. köttfärssås där jag tycker det gör sig väldigt bra. I lagom mängd får köttfärssåsen en annan dimension.

Även rå selleri har sin användning, i en potatissallad är rotsellerin i mycket små bitar, eventuellt riven rotselleri det som tillför det lilla extra i potatissalladen, en standardingrediens i potatissallad i östländerna.